Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-618-5048-83-9
σελίδες: 272
διαστάσεις: 14.5 x 20.5 εκ.
τιμή: €14,80   € 13,30 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Όταν δεν το περιμένεις

Μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εικαστικό εξωφύλλου Παναγιώτης Σταυρόπουλος

Μέχρι πρότινος ο Ράιτερ είχε έναν μικρό εκδοτικό οίκο σε μια μεγαλούπολη. Τώρα ζει μια μοναχική ζωή στους πρόποδες των Άλπεων. Ένα απόγευμα η επίσκεψη μιας άγνωστης γυναίκας διακόπτει την ανάγνωση ενός παράξενου βιβλίου. Η Λεώνη Παλμ, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια καπελάδικου, χτυπάει απρόσμενα την πόρτα του. Σε μια στιγμή αυθορμητισμού, ξεκινούν μαζί ένα οδικό ταξίδι μέχρι τη Σικελία – ένα οδοιπορικό από τον αλπικό βορρά στον θερμό νότο, σε μια μεταστροφή της ζωής τους.

Έμπειροι άνθρωποι και οι δυο, επιφυλακτικοί αλλά και αντισυμβατικοί, θα μπουν στην περιπέτεια εκείνου του έρωτα που βλέπει το πραγματικό και όχι το επιθυμητό πρόσωπο του άλλου. Εκείνου του έρωτα που η μαγεία του δεν αγνοεί και τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής. Η συνάντηση με ένα μικρό, ξένο, αμίλητο κορίτσι, που τους ακολουθεί και το φροντίζουν, θα ανακινήσει πτυχές της ζωής όπως η απώλεια, η οικογένεια και η επιθυμία για καινούργια ξεκινήματα. Πολλά μπορούν να συμβούν, ακόμη κι όταν δεν το περιμένεις.

Ο Μπόντο Κίρχοφ στο μυθιστόρημά του αφηγείται μια πα­ραβολή για τον έρωτα –χωρίς να μπορείς να τον ζήσεις σε όλο του το μεγαλείο– και για την ανθρωπιά – χωρίς να είσαι αρκετά ενάρετος.

Το μυθιστόρημα του Μπ. Κίρχοφ τιμήθηκε στις 13 Απριλίου 2018, στην Κίνα, με το βραβείο του Καλύτερου Ξενόγλωσσου Μυθιστορήματος του 21ου Αιώνα για το έτος 2017. Ο Nie Zhenning, πρόεδρος του Taofen Foundation ―ενός από τους χορηγούς του βραβείου― και της κριτικής επιτροπής σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αγγίζει αναγνώστες από όλο τον κόσμο. «Του απονείμαμε το μεγαλύτερο βραβείο όχι μόνο για την τολμηρή περιγραφή της πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά, επίσης, για τον αναστοχασμό του πάνω στις δυσκολίες της ανθρώπινης επικοινωνίας» λέει ο Nie.

https://www.fva.de/Widerfahrnis-by-Bodo-Kirchhoff-was-awarded-21st-Century-Best-Foreign-Novel-of-the-Year-2017-in-China/

Έγραψαν

«Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, δεν τον ερωτευόμαστε επειδή τον γνωρίζουμε καλά. Αν τον γνωρίζαμε καλά, μπορεί και να μην τον ερωτευόμασταν. Τον ερωτευόμαστε όμως εξαιτίας κάποιων μικρών, ανεπαίσθητων σημαδιών, εξαιτίας κάποιων κρίσιμων λεπτομερειών που μας παρέχει, λ.χ., η μορφή του προσώπου του, η κίνηση του σώματός του, το χρώμα της φωνής του. Δεν το συνειδητοποιούμε αυτό, αλλά σίγουρα μας συμβαίνει».

Συνέντευξη του Bodo Kirchhoff στον Γρηγόρη Μπέκο και στο Βήμα.

Ο Κίρχοφ γράφει με την πυκνότητα του Τόμας Μαν και διερευνά με πάθος την ηθική στα βήματα του Γκάχαμ Γκριν.
Publishers Weekly

Ο Μπόντο Κίρχοφ είναι ένας πολύ δημιουργικός συγγραφέας στο ζενίθ της τέχνης του […], που δημιουργεί εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Rolling Stone

Ο Μπόντο Κίρχοφ είναι ένας μάστορας της αφήγησης και αυτό το βιβλίο μας αγγίζει όλους.
Die Literarische Welt

Ο Μπόντο Κίρχοφ γράφει καταπληκτικούς διαλόγους, δημιουργεί σκηνές, τις αναπτύσει και, με ονειρεμένη αυτοπεποίθηση, τις ανατρέπει την κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον χρησιμοποιεί μια γλώσσα με σπάνια παραδοσιακή κομψότητα.
ZEIT online

Εδώ έχουμε δύο "μεγάλους" ανθρώπους, έναν άνδρα και μια γυναίκα που στις λίγες λέξεις και χειρονομίες τους είναι συμπυκνωμένη όλη η ουσία του έρωτα, της αγάπης.
Γράφει η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη στο Nakasbookhouse.gr για το βραβευμένο βιβλίο του Bodo Kirchhoff
.

Η μεταφράστρια Δέσποινα Κανελλοπούλου μιλάει για το βιβλίο «Όταν δεν το περιμένεις» στις {σελίδες} για βιβλιόφιλους, του ομίλου Nakas Group.
ΕΡ: Για ποιον ή ποιους λόγους θα προτείνατε το βιβλίο «Όταν δεν το περιμένεις» στους αναγνώστες;

ΑΠ: Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό μυθιστόρημα του 2016 — και δικαίως. Είναι μια υπέροχα γραμμένη πραγματεία για τη ζωή, τις επιλογές μας, τον έρωτα, την έννοια της ανθρωπιάς και τα διλήμματά της. Και μαζί, ένας ειλικρινής προβληματισμός για το προσφυγικό ζήτημα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν την καλή λογοτεχνία.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη >>

Ο Bodo Kirchoff, είναι ένας πραγματικά σπουδαίος λογοτέχνης και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ξεκινώντας να διαβάζει το βιβλίο του. Είναι τόσο δυνατή η γραφή και ο τρόπος που την χειρίζεται ο συγγραφέας που αγκιστρώνει τον αναγνώστη στις σελίδες. Απόλυτα δικαιολογημένα το Όταν δεν το Περιμένεις απέσπασε το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2016. Τα εύσημα αξίζουν και στην μεταφράστρια Δέσποινα Κανελλοπούλου που έκανε καταπληκτική δουλειά. Πραγματικά ένα σπουδαίο βιβλίο.
O Σιδέρης Ντιούδης γράφει στο Human traffic >>

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.