Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-618-5369-11-8
σελίδες: 432
διαστάσεις: 20.5 x 14 εκ.
τιμή: €17,70   € 15,93 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Η σιωπή των κοριτσιών

Μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου

Δέκα χρόνια η πόλη της Τροίας αντέχει στην πολιορκία των ελληνικών στρατευμάτων. Το αίμα συνεχίζει να χύνεται για την Ωραία Ελένη. Μετά από πολεμικές επιχειρήσεις σε γειτονικές πόλεις, μια άλλη γυναίκα καταλήγει ως σκλάβα στο στρατόπεδο των πολιορκητών, η βασίλισσα της Λυρνησσού, η Βρισηίδα. Γίνεται παλλακίδα του πανίσχυρου Αχιλλέα, το τρόπαιο εκείνου που κατέστρεψε την πόλη της και σκότωσε τον σύζυγο και τα αδέρφια της· μια από τις χιλιάδες αιχμάλωτες –τις ιερόδουλες, τις νοσοκόμες, τις γυναίκες που ετοιμάζουν τους νεκρούς για ταφή–, των οποίων η τύχη δεν απασχολεί την επίσημη ιστορία. Οξυδερκής, ευαίσθητη αλλά και αλύγιστη από την καθημερινή φρίκη του πολέμου, παρατηρεί τους άντρες και τις άλλες γυναίκες, μέχρι την τελική αναμέτρηση που θα κρίνει όχι μόνο τη δική της μοίρα αλλά και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου.
Η Πατ Μπάρκερ αφηγείται το έπος της Ιλιάδας με τη φωνή της Βρισηίδας. Με την άμεση, ρεαλιστική και ωμή γραφή της αγκιστρώνει τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτεί τη φαντασία και χτίζει με μαεστρία τους χαρακτήρες. Οι ιστορίες που αφηγείται μπορεί να μας είναι γνωστές από τη μυθολογία, αλλά ιδωμένες από την οπτική της Μπάρκερ πλημμυρίζουν από αναπάντεχες αποκαλύψεις.
Δεν έχει τίποτα το ωραίο και το μεγαλειώδες ο πόλεμος, φέρνει μόνο όλεθρο, καταστροφή και ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος. Οι δε γυναίκες, ανύπαρκτες και ξεχασμένες...

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο >>

Στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα όπως τα επέλεξε η εφημερίδα The Guardian:

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με την εφημερίδα:
«Αν ο κανόνας της δυτικής λογοτεχνίας έχει τα θεμέλιά του στον Όμηρο αυτό σημαίνει ότι επίσης έχει τα θεμέλιά του στη σιωπή των γυναικών. Η εξαιρετική παρέμβαση της Μπάρκερ, η οποία ξαναφηγείται τα γεγονότα της Ιλιάδας από την οπτική γωνία των υποδουλωμένων γυναικών της Τροίας, συντονίστηκε άριστα τόσο με το κίνημα MeToo όσο και με την πιο οικουμενική πλέον εκστρατεία που έχει στόχο να δώσει βήμα και σε άλλες καταπιεσμένες φωνές. Σε έναν κόσμο που ακόμα βρίσκεται σε πόλεμο, αυτό το βιβλίο έχει μια ανατριχιαστικά σύγχρονη απήχηση».

Διαβάστε περισσότερα >>

έγραψαν

Ένα σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο, που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν και το παρόν μας, καθώς και στον ρόλο που παίζουν η οργή και το μίσος στην κοινωνία μας.
The Guardian

Η Μπάρκερ διασκευάζει με συγκλονιστικό τρόπο την Ιλιάδα, για να μας δείξει τη φρίκη που μπορεί να κρύβει η μοίρα.
― The Times

Ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στον μύθο, η Μπάρκερ μάς κάνει να ξανασκεφτούμε την ιστορία.
― The Independent

Σπάνια βλέπουμε ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται πριν από 4.000 χρόνια να απηχεί τόσο έντονα όσα συμβαίνουν στην εποχή μας, αλλά η υπέροχη Σιωπή των κοριτσιών της Πατ Μπάρκερ κάνει ακριβώς αυτό.
― The Bookseller

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.