Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN: 978-960-7872-83-8
σελίδες: 176
διαστάσεις: 14 χ 21 εκ.
τιμή: €12,80   € 11,52 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Ο Έλληνας βεζίρης
Έργα και ημέρες του Ιμπραήμ πασά

Πρόλογος: Γιάννης Ξανθούλης

"Ο παντοδύναμος σουλτάνος των Τούρκων παραχώρησε σ' εμένα, τον Ιμπραήμ, όλη την εξουσία".

Τον 16ο αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απώγειό της. Εδαφικά εκτείνεται από την Αλγερία μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο. Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ανεβαίνει στο θρόνο και στο πλευρό του αναδεικνύει τον Ιμπραήμ πασά ως τον μεγάλο βεζίρη του. 
Ο ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ ανεβαίνει ραγδαία τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, αποκτά πρωτοφανή εξουσία και γίνεται πρωταγωνιστής στη διπλωματική σκακιέρα της Ευρώπης.
Ο παντοδύναμος μεγάλος βεζίρης είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα, καθοδηγεί έναν από τους πιο τρομερούς στρατούς που ανέδειξε η Ιστορία, ελέχει τις αχανείς εκτάσεις της πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας, γίνεται ο ανώτατος διοικητής, διπλωμάτης και στρατηγός. Μέχρι τη στιγμή που μυστηριωδώς δολοφονείται και τα ίχνη του διαγράφονται… 
Το βιβλίο αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή του Ιμπραήμ πασά, ρίχνει φως στη σχέση του με τον σουλτάνο, ανασυνθέτει με επιστημονική εγκυρότητα και γλαφυρές λεπτομέρειες τη ζωή και τα ήθη στην Οθωμανική Αυλή, καθώς και την ατμόσφαιρα του πολυτάραχου 16ου αιώνα, όταν η Ευρώπη κλυδωνίζεται από τους ανταγωνισμούς και τις έριδες των Μεγάλων Δυνάμεων και η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι της επικράτησης και εξελίσσεται σε ρυθμιστή των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Διαβάστε

Στις 22 Μαΐου του 1524 ο σουλτάνος γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια τους γάμους του Ιμπραήμ πασά.
[...] Η τελετή ή μάλλον η σειρά τελετών έγινε στον Ιππόδρομο, ενώ κοντά στην Αγιά Σοφιά στήθηκε μια μεγάλη εξέδρα, από όπου ο σουλτάνος μπορούσε να βλέπει όλα όσα συνέβαιναν. Εκεί τοποθετήθηκε ο «Ευλογημένος Θρόνος της Ευτυχίας», στολισμένος με πολύτιμα χρυσά κεντίδια και πλούσιο βελούδο, ενώ στον Ιππόδρομο στήθηκαν πολύχρωμες καλαίσθητες τέντες και απλώθηκαν χαλιά υφασμένα με χρυσές κλωστές. [...]
Διαβάστε ολόκληρο το κεφάλαιο των γάμων του Ιμπραήμ >>

Έγραψαν

"Η ιστορία του μεγάλου βεζίρη Ιμπραήμ καθρεφτίζει το πέρασμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μονοπάτια της βαρβαρότητας στον λαβύρινθο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα σχόλιο για την απολυταρχική εξουσία".
Διαβάστε περισσότερα >>
Μικέλα Χαρτουλάρη
Τα Νέα
, 22/09/2012

"Έχοντας προνομιακή πρόσβαση σε ιστορικές πηγές, η ιστορικός μάς ταξιδεύει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην καρδιά της εξουσίας του πασά-βεζίρη, μας καθοδηγεί ώστε να κατανοήσουμε τα εκάστοτε αξιώματα και την ουσία της ιεραρχίας στον οθωμανικό κόσμο... Η ανάλυση και η ερμηνεία των έργων του Ιμπραήμ ως διοικητή, διπλωμάτη και στρατηλάτη, από την άνοδο έως την πτώση του, αποτελούν τους βασικούς άξονες του παρόντος τόμου, ο οποίος διαβάζεται ευχάριστα σαν καλογραμμένο μυθιστόρημα".
Περιοδικό Ιστορικά Θέματα
Τεύχος 128, Ιούλιος 2013

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.