Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ISBN: 978-960-7872-98-2
σελίδες: 112
διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
τιμή: €9,00   € 8,10 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Στο λαβύρινθο του μυαλού
21 διαδρομές στα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι ευχηθήκαμε
να μπορούσαμε να μπούμε στο μυαλό κάποιου. 
Να η ευκαιρία!

Γιατί άραγε θυμόμαστε πρόσωπα αλλά όχι ονόματα; Γιατί γελάμε όταν μας γαργαλούν αλλά δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας; Γιατί μπερδεύουμε το δεξιά με το αριστερά; Σε 21 διαδρομές στα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο Μάικλ Κορμπάλις απαντάει σ' αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα με χιούμορ, ο­ξυδέρκεια και γνώση, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους.

Από την ομιλία μέχρι την όρθια στάση και από τη μουσική σύνθεση μέχρι την υβριστική συμπεριφορά, ο συγγραφέας διερευνά μερικές από τις ιδιαίτερες ικανότητες που μας κάνουν αυτό που είμαστε: άνθρωποι!

 

Έγραψαν

Μια πολύ διαφορετική προοπτική για τη γλώσσα και την εξέλιξή της. Αξιοσημείωτο είναι ότι αντιτίθεται στην ιδέα που υποστήριξε κυρίως ο Ν. Τσόμσκι, ότι η σκέψη κατά βάθος είναι γλωσσολογική – με άλλα λόγια ότι χρειαζόμαστε τη γλώσσα προτού μπορέσουμε να κάνουμε σκέψεις.
New Scientist

Ένας σύντομος αλλά γοητευτικός τρόπος για να ξυπνήσει ο επιστήμονας μέσα σας.
NZ Listener

Ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό.
Goodreads

Βιβλία - Το Βήμα, 04/01/2014

Το όργανο στο οποίο χρωστούμε όλες τις νοητικές δυνατότητές μας, ο εγκέφαλος, απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί τους επιστήμονες για καιρό. Υπάρχουν δε και εκείνοι που αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν ποτέ να αντιληφθούμε πλήρως τα τεκταινόμενα σε ένα όργανο που ταυτόχρονα το χρειαζόμαστε για τη μελέτη του. Και ενώ η επιστημονική έρευνα έχει, ιδιαιτέρως τα τελευταία 10-15 χρόνια, παραγάγει τόσο πολύ πληροφορία για τον εγκέφαλο που και οι μελετητές του αδυνατούν να παρακολουθήσουν στο σύνολό της, διερωτάται κανείς τι πιθανότητες έχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί να καταλάβουμε έστω και ένα μέρος από αυτά τα ευρήματα.

Οπως συμβαίνει με όλα τα καινούργια πράγματα που θέλει κάποιος να μάθει, ο δάσκαλος παίζει καθοριστικό ρόλο: στην περίπτωση του βιβλίου «Στον λαβύρινθο του μυαλού» τον ρόλο του δασκάλου έχει αναλάβει ο Μάικλ Κορμπάλις, ομότιμος σήμερα καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Ο Κορμπάλις, που ειδικεύεται στην εκλαΐκευση της επιστήμης, πετυχαίνει εδώ το ακατόρθωτο. Οπως επισημαίνεται και στον υπότιτλο του πονήματός του, ο συγγραφέας μάς παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει σε 21 διαφορετικά μονοπάτια του εγκεφάλου (κάποια από αυτά διασταυρούμενα μεταξύ τους). Αλλά δεν είναι αυτό το αξιοθαύμαστο. Στο κάτω κάτω, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μελετητής του εγκεφάλου είναι που αποφάσισε να μοιραστεί με το ευρύ κοινό αυτά τα οποία απέφεραν οι έρευνές του. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι οι εν λόγω διαδρομές είναι οι συντομότερες! Ο,τι έχει να πει ο Κορμπάλις, το λέει μέσα σε περίπου 100 σελίδες με κεφάλαια που σπάνια ξεπερνούν την 5η σελίδα.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η συντομία προϋποθέτει άριστη γνώση των θεμάτων που πραγματεύεται ο συγγραφέας. Αυτή η γνώση σε συνδυασμό με την καθαρότητα του λόγου καθιστά την ανάγνωση του πονήματος του Κορμπάλις ένα πραγματικό ταξίδι στον εγκέφαλο. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι: το ταξίδι αυτό μοιάζει με επίσκεψη σε ζωολογικό πάρκο, όπου οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν καλά καθορισμένα μονοπάτια και ποτέ να μην μπαίνουν μέσα στα κλουβιά. Με άλλα λόγια, ο Κορμπάλις δίνει πληροφορίες, δίνει ευρήματα, αλλά δεν μπαίνει σε μηχανισμούς που εξηγούν αυτά τα δεδομένα.

Το γεγονός αυτό δεν κάνει το βιβλίο του λιγότερο χρήσιμο. Οι εξηγήσεις δεν είναι πάντοτε απαραίτητες. Παραδείγματος χάριν, στο κεφάλαιο δύο, όπου ο συγγραφέας καταρρίπτει τον μύθο ότι ο μεγάλος εγκέφαλος ισοδυναμεί με αυξημένη νοημοσύνη, δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτε παραπάνω. Και ενώ υπάρχουν κεφάλαια όπου θα ήθελε κάποιος μια εξήγηση, όπως ας πούμε στο 9 που πραγματεύεται την ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε πρόσωπα ή ίσως στα κεφάλαια για τη μουσική (που έχει αναπτυχθεί χωρίς να είναι προφανής η χρησιμότητά της) ή τη γλώσσα (που μας καθιστά μοναδικούς στο ζωικό βασίλειο), ο συγγραφέας δεν εξηγεί μεν, πετυχαίνει να μας ανοίξει την όρεξη για περισσότερα δε.

Ετσι θα πρέπει να δείτε αυτό το βιβλίο: ως μια καλή εισαγωγή, αν είστε αρχάριος, στα μυστήρια του εγκεφάλου ή ως ένα καλό ξεκαθάρισμα των γνώσεών μας, αν είστε προχωρημένοι.

Σουφλέρη Ιωάννα

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.