Αρχή>ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα

Με χαρά διαβάσαμε ότι στην επιλογή των 100 καλύτερων βιβλίων του 21ου αιώνα από την εφημερίδα The Guardian συμπεριλαμβάνεται το βιβλίο The Silence of the Girls της Pat Barker (εκδ. Penguin Random House), το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Αιώρα με τίτλο Η σιωπή των κοριτσιών, σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.

Το βιβλίο βρίσκεται στην 67η θέση και σύμφωνα με την εφημερίδα:
«Αν ο κανόνας της δυτικής λογοτεχνίας έχει τα θεμέλιά του στον Όμηρο αυτό σημαίνει ότι επίσης έχει τα θεμέλιά του στη σιωπή των γυναικών. Η εξαιρετική παρέμβαση της Μπάρκερ, η οποία ξαναφηγείται τα γεγονότα της Ιλιάδας από την οπτική γωνία των υποδουλωμένων γυναικών της Τροίας, συντονίστηκε άριστα τόσο με το κίνημα MeToo όσο και με την πιο οικουμενική πλέον εκστρατεία που έχει στόχο να δώσει βήμα και σε άλλες καταπιεσμένες φωνές. Σε έναν κόσμο που ακόμα βρίσκεται σε πόλεμο, αυτό το βιβλίο έχει μια ανατριχιαστικά σύγχρονη απήχηση».

Θα έχει ωστόσο ενδιαφέρον να ξέρουμε ποια από αυτά τα βιβλία θα παραμείνουν στη λίστα μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα…

Διαβάζουμε στην αναλυτική κριτική της εφημερίδας:
«Στην Ιλιάδα, ένα επικό ποίημα για την τρομερή καταστροφή που προκάλεσε η αντρική επιθετικότητα, τα γυναικεία σώματα και τα όμορφα πρόσωπα γίνονται αντικείμενα μέσω των οποίων οι άντρες πολεμούν μεταξύ τους για την εξουσία και τη φήμη. Οι γυναίκες δεν είναι εντελώς σιωπηλές, οι θεές έχουν λόγο σε ό,τι συμβαίνει, αλλά οι θνητές γυναίκες μιλούν κυρίως για να θρηνήσουν. Θρηνούν τους νεκρούς γιους τους, τους νεκρούς πατεράδες, τους νεκρούς συζύγους  και προστάτες. Η Ανδρομάχη ικευτεύει τον Έκτορα να μην αφήσει την ίδια και τον νεογέννητο γιο τους για να πολεμήσει τον Αχιλλέα. Ήδη υπέμεινε την καταστροφή της πόλης της από τον Αχιλλέα, και είδε τον πατέρα της και τα εφτά αδέρφια της να σφαγιάζονται και τη μητέρα της να γίνεται σκλάβα. Αν πεθάνει ο Έκτορας, οι εισβολείς θα ρίξουν το παιδί τους από τα τείχη της πόλης, η Τροία θα πέσει και η ίδια η Ανδρομάχη θα γίνει μια παλλακίδα του φονιά του συζύγου της. Ο Έκτορας το γνωρίζει αλλά επιμένει ότι η ανάγκη του να αποφύγει την κοινωνική ταπείνωση ως φυγόμαχος επισκιάζει όλα τα άλλα. Ελπίζει μόνο να πεθάνει προτού ακούσει τις δικές της φωνές.
Η έξοχη μυθιστορηματική αφήγηση της Ιλιάδας από την Μπάρκερ τοποθετεί την εμπειρία των γυναικών όπως η Ανδρομάχη στο επίκεντρο της ιστορίας: των γυναικών που επιβιώνουν στη σκλαβιά όταν οι αντίπαλοι καταστρέφουν της πόλεις τους και σκοτώνουν τους πατεράδες, τα αδέρφια και τα παιδιά τους. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Βρυσηίδα, η γυναίκα που πήρε ως τρόπαιο ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής των Ελλήνων, όταν ο στρατός τους ισοπέδωσε τη γειτονική πόλη Λυρνησσό».