Αρχή>ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
Από τη Λουάντα στην Αθήνα

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Καλημέρα σύντροφοι στα ελληνικά, ο νέος ταλαντούχος συγγραφέας Οντζάκι ήρθε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε μαζί του, τον ρωτήσαμε διάφορα για τη μακρινή χώρα του, για την οποία τόσο λίγα γνωρίζουμε. Στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Πόλις Art Cafe, μαζί με τη μεταφράστριά του Αθηνά Ψυλλιά και με τον μεταφραστή και διερμηνέα Νίκο Πρατσίνη, μας είπε πολλά για τη ζωή στη Λουάντα και για τη δική του περιπέτεια της γραφής.

Ondjaki

Ξεχωρίσαμε μερικά απ' αυτά:
* Η γιαγιά μου η Κατερίνα μου έλεγε όταν ήμουν μικρός: ό,τι θυμάσαι είναι για να το διηγηθείς.

* Όταν κάποιο γεγονός περνάει από μπροστά μας έχουμε τις εξής δυνατότητες: 1) το αγνοούμε 2) το φυλάγουμε καλά μέσα μας 3) το φυλάγουμε μέσα μας και το αφηγούμαστε και 4) το φυλάγουμε μέσα μας και αφηγούμαστε μια άλλη εκδοχή του, πολύ πολύ δουλεμένη.

* Αυτό το βιβλίο (σσ. «Καλημέρα σύντροφοι») θα κλείσει τον κύκλο του όταν καταφέρω να δώσω ένα αντίτυπο στον καθηγητή Άνχελ και στην καθηγήτρια Μαρία. (σσ. Πρόκειται για τους Κουβανούς καθηγητές του που εμφανίζονται και στο βιβλίο.)

* Το βιβλίο αυτό είναι ένα έργο γεμάτο αναχωρήσεις και δεν ήξερα πώς να το τελειώσω, πώς να τα βάλω όλα σε μια τάξη.

Ondjaki

Ondjaki

 

Ο Οντζάκι συνομίλησε επίσης με δημοσιογράφους. Διαβάστε τις συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Η Αυγή και Η Εποχή.
Έκανε πολύ ευφάνταστες αφιερώσεις στα βιβλία του, ζωγράφισε, έγραψε στίχους. Δοκίμασε και επιδοκίμαστε την ελληνική κουζίνα και υποσχέθηκε να ξανάρθει σύντομα. Εμείς πάλι, γοητευτήκαμε από τη χαρισματική προσωπικότητά του, το πνεύμα και τον αυθορμητισμό του.

Ondjaki

Ondjaki