Αρχή>ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
Η μυστική ζωή των μεγάλων ζωγράφων
Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 στην κωμόπολη Βίντσι, στους λόφους της Τοσκάνης. Το ειδυλλιακό τοπίο δεν κατόπτριζε την οικογενειακή του κατάσταση: νόθος γιος γονέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, ο Λεονάρντο έζησε με τον πατέρα του, που παντρεύτηκε άλλη γυναίκα. Ανεβαίνοντας την κοινωνική κλίμακα, έγινε επίσημος καλλιτέχνης για βασιλείς και δούκες.
Μόνα Λίζα, Τζοκόντα
Ο Λεονάρντο άφησε ελάχιστους πίνακες – λιγότερους από είκοσι, από τους οποίους μερικοί έχουν πάθει ζημιές ή είναι ημιτελείς. Τα γλυπτά του έμειναν ημιτελή ή καταστράφηκαν. Έχουμε όμως άφθονα σημειωματάρια –κάπου 13.000 σελίδες. Αλλά και με τόσο λίγα έργα, ο Λεονάρντο αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγάλους καλλιτέχνες στον κόσμο. Θεωρείται ο απόλυτος αναγεννησιακός άνθρωπος, μολονότι οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο ένα έργο του.

Ζωγράφισε και το πορτρέτο μιας νοικοκυράς, της Μαντόνα Λίζα Τζεραρντίνι, γυναίκας του Φρανσέσκο ντελ Τζοκόντο. Ίσως να το έχετε ακουστά!
Διαβάστε περισσότερα
Διαβάστε ένα απόσπασμα
Amour - Ερωτική ανθολογία

Αλέξανδρος Δουμάς Υιός
Η Κυρία με τις Καμέλιες (1847)

ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Στις πέντε το πρωί, όταν άρχισε να φέγγει μέσα από τις κουρτίνες, η Μαργαρίτα μού είπε:
«Συγχώρεσέ με που σε διώχνω, αλλά πρέπει. Ο δούκας έρχεται κάθε πρωί· όταν έρθει, θα του πουν ότι κοιμάμαι και θα περιμένει να ξυπνήσω».
Πήρα στα χέρια μου το κεφάλι της Μαργαρίτας, τα λυτά μαλλιά της έπεφταν πάνω της σαν καταρράκτης, και της είπα, δίνοντάς της ένα τελευταίο φιλί:
«Πότε θα σε ξαναδώ;»

Αλέξανδρος Δουμάς υιός

Διαβάστε περισσότερα
Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα
Η σιωπή των κοριτσιών

Με χαρά διαβάσαμε ότι στην επιλογή των 100 καλύτερων βιβλίων του 21ου αιώνα από την εφημερίδα The Guardian συμπεριλαμβάνεται το βιβλίο The Silence of the Girls της Pat Barker (εκδ. Penguin Random House), το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Αιώρα με τίτλο Η σιωπή των κοριτσιών, σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώναΤο βιβλίο βρίσκεται στην 67η θέση και σύμφωνα με την εφημερίδα:
«Αν ο κανόνας της δυτικής λογοτεχνίας έχει τα θεμέλιά του στον Όμηρο αυτό σημαίνει ότι επίσης έχει τα θεμέλιά του στη σιωπή των γυναικών. Η εξαιρετική παρέμβαση της Μπάρκερ, η οποία ξαναφηγείται τα γεγονότα της Ιλιάδας από την οπτική γωνία των υποδουλωμένων γυναικών της Τροίας, συντονίστηκε άριστα τόσο με το κίνημα MeToo όσο και με την πιο οικουμενική πλέον εκστρατεία που έχει στόχο να δώσει βήμα και σε άλλες καταπιεσμένες φωνές. Σε έναν κόσμο που ακόμα βρίσκεται σε πόλεμο, αυτό το βιβλίο έχει μια ανατριχιαστικά σύγχρονη απήχηση».

Διαβάστε περισσότερα
Modern Greek Classics
Παρουσίαση της σειράς

Παρουσιάζουμε την σειρά μας Modern Greek Classics με κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες.

Modern Greek Classics

Discover another side of Greece

Découvrez un autre aspect de la Grèce

Scopri il lato nascosto della Grecia

Διαβάστε περισσότερα
Απόσπασμα από το βιβλίο
Ο κόσμος των ονείρων

«Τα όνειρα παίζουν νευραλγικό ρόλο σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά συναισθηματικά και γνωσιακά μας συστήματα· συμβάλλουν στον σχηματισμό αναμνήσεων, στην επίλυση προβλημάτων και στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας».

Vassily Kandinsky, 1913, Color Study, Squares with Concentric Circles

Vassily Kandinsky, 1913, Color Study, Squares with Concentric Circles

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Alice Robb O κόσμος των ονείρων, σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου. Το βιβλίο ετοιμάζεται για να κυκλοφορήσει στα τέλη του Νοέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα
ΕΡΤ - Ένας συγγραφέας, ένα βιβλίο
Ο Diego Marani στην ΕΡΤ
«Τα θέματα που αναπτύσσω αφορούν το μέλλον των κοινωνιών μας και ολόκληρης της Ευρώπης. Ταυτότητα, σύνορα, η περί του εαυτού μας αντίληψη, εθνική οικοδόμηση είναι ζητήματα στα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν γερασμένες απαντήσεις. Θα πρέπει όμως να βρεθούν καινούριοι δρόμοι».

Από τη στήλη «Ένας συγγραφέας Ένα βιβλίο» που επιμελείται η Μαρία Σφυρόερα.
Διαβάστε περισσότερα
Η σιωπή των κοριτσιών
Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

Ένα σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο, που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν και το παρόν μας, καθώς και στον ρόλο που παίζουν η οργή και το μίσος στην κοινωνία μας.
The Guardian

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο της βραβευμένης με Booker Πατ Μπάρκερ Η σιωπή των κοριτσιών, μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα