Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
ISBN: 978-618-5048-46-4
σελίδες: 176
διαστάσεις: 13 x 20,5 εκ.
τιμή: € 14,00 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
L'assassina

Μετάφραση στα ιταλικά Francesco Màspero

Η “Φόνισσα”, η πιο γνωστή νουβέλα του Παπαδιαμάντη και ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί στα ιταλικά σε μετάφραση του Francesco Màspero στη σειρά MODERN GREEK CLASSICS των Εκδόσεων Αιώρα. Το έργο διαδραματίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο. Στο γύρισμα του 20ού αιώνα, στο νησί της Σκιάθου, η γριά Φραγκογιαννού τα φέρνει βόλτα κάνοντας γιατροσόφια με βότανα. Με τη βαθιά γνώση της για τη σκληρή μοίρα που περιμένει τις γυναίκες στην παραδοσιακή κοινωνία του νησιού δεν διστάζει να καταθέσει ένα κατηγορώ εναντίον των κοινωνικών συμβάσεων και εναντίον του ίδιου του Θεού, για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου.

Με ηθική που θυμίζει Ντοστογιέφσκι, ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με το κακό, με την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, και η Φραγκογιαννού αποτυπώνεται στη συνείδηση του αναγνώστη ισότιμη με τις μεγάλες γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας. Και, όπως και στην αρχαία τραγωδία, η κάθαρση επέρχεται με τον θάνατο, ο οποίος σφραγίζει όλους αυτούς που τολμούν να αψηφήσουν τον θεϊκό και τον ανθρώπινο νόμο.

O Francesco Màspero (1921-2016) ήταν καθηγητής Ελληνικής και Λατινικής φιλολογίας στο Università Statale di Milano και στο Università Cattolica del Sacro Cuore. Έχει γράψει μία Γραμματική της νέας ελληνικής γλώσσας και έχει μεταφράσει τον Ερωτόκριτο, καθώς και έργα του Νίκου Καζαντάκη και του Βασίλη Βασιλικού.

Το έργο του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ειδικά για την έκδοση ο ζωγράφος Παναγιώτης Σταυρόπουλος.

 

Σχόλια
 
1. Eleni είπε ... ανέβηκε: 2020-11-06

Απέφευγα να διαβάσω Παπαδιαμάντη λόγω προκατάληψης - σχολικής εμπειρίας, που δεν ήταν και η πιο ευχάριστη. Όταν διάβασα τις τελευταίες γράμμες, ακόμα και σε μια γλώσσα που αν και αγαπημένη, δεν είναι η μητρική μου, συγκινήθηκα σε τέτοιο σημείο... στο σημείο που κάθε αριστούργημα φτάνει τον αναγνώστη.Η ψυχή μου πέρασε από την μια στιγμή στην άλλη, από την ταραχή, στην ηρεμία.. Η κάθαρση επήλθε.

Ένα ψυχογράφημα για μελέτη... Συγχαρητήρια στον μεταφραστη του έργου Francesco Màspero. Ευχαριστώ για τη μοναδική εμπειρία...


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.