Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ISBN: 978-960-7872-58-6
σελίδες: 352
διαστάσεις: 14 x 20,7 εκ.
τιμή: €20,00   € 18,00 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Η προϊστορία του σεξ
4.000.000 χρόνια ανθρώπινης σεξουαλικότητας

μετάφραση: Δημήτρης Ραπτόπουλος

Ένας αρχαιολόγος αποτυπώνει την εξελικτική πορεία
της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, σε μια
διαφωτιστική και ρηξικέλευθη διερεύνηση. 

Τι έχει αλλάξει και τι παρέμεινε ίδιο στη σεξουαλικότητα του ανθρώπου τα τελευταία τέσσερα εκατομμύρια χρόνια; Πώς συνδέθηκαν με το σεξ οι έννοιες του ερωτισμού, της έκστασης, της αθανασίας και της ομορφιάς;

Ο συγγραφέας διερευνά αυτά τα ερωτήματα και εξηγεί πώς η σεξουαλική μας συμπεριφορά σε ζητήματα φύλου, γένους, εξουσίας, ελέγχου και εκμετάλλευσης, είναι βαθιά ριζωμένη στην προϊστορία μας. Βασισμένος σε συμπεράσματα από σύγχρονες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ο Τέιλορ ανιχνεύει πρακτικές όπως η αντισύλληψη, η ομοφυλοφιλία, η τρανσεξουαλικότητα, η πορνεία, ο σαδομαζοχισμός και η κτηνοβασία, από τις αρχαίες καταβολές τους έως σήμερα.

Η προϊστορία του σεξ προκαλεί τον αναγνώστη να γίνει ηδονοβλεψίας στον παράξενο –και τόσο καλά κρυμμένο– κόσμο της σεξουαλικότητας ανά τους αιώνες.

Η ιστορία του Ότζι

Το 1991 στην περιοχή Ötztal των Άλπεων βρέθηκε ένα πτώμα σε έναν παγετώνα που έλιωνε. Το πτώμα έγινε γνωστό ως ο "Άνθρωπος των Πάγων" και του έδωσαν το παρωνύμιο Ötzi. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Ötzi πέθανε πριν από τουλάχιστον 5000 χρόνια.
Ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών. Υπήρχαν εμφανή τατουάζ κατά μήκος της σπονδυλικής του στήλης και στα πόδια του, αλλά αυτό που πραγματικά κέντρισε την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανακάλυψη έως τη δημοσιοποίηση του επίσημου ιατροδικαστικού πορίσματος ήταν ο προβληματισμός που ανέκυψε σχετικά με τη σεξουαλικότητά του και με το πώς αυτή πιθανόν σχετιζόταν με το θάνατό του.
Παρά το ότι το όσχεο του "Ανθρώπου των Πάγων" ήταν ευδιάκριτο κατά την αρχική ιατροδικαστική εξέταση, ένα μυστήριο κάλυπτε το πέος του ή, για την ακρίβεια, την πρόδηλη απουσία πέους. Άρχισαν να υφαίνονται διάφορα σενάρια: το πέος είχε φαγωθεί από άγρια ζώα… είχε αποσπαστεί ενόσω το σώμα απομακρυνόταν από τον παγετώνα… είχε αποκοπεί και πωληθεί - μάλιστα για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό - σε κάποιον συλλέκτη προϊστορικών γεννητικών οργάνων κ.ά. Εντέλει, η επίσημη αυτοψία, που δημοσιεύτηκε το 1993, ανέφερε ότι τα γεννητικά όργανα του "Ανθρώπου των Πάγων" δεν έλειπαν: οι όρχεις και το πέος του (απερίτμητο μάλιστα) υπήρχαν, αλλά είχαν συρρικνωθεί από το ψύχος και την ξηρασία του παγετώνα.
Μια φήμη ότι στο όσχεο του Ötzi υπήρχε ακόμα βιώσιμο σπέρμα - κατεψυγμένο, όπως στις τράπεζες σπέρματος - παρακίνησε αρκετές Αυστριακές να ζητήσουν να γονιμοποιηθούν με το σπέρμα του και να γεννήσουν το παιδί του. Τα κίνητρά τους - εκτός από τα συνήθη: νεωτερισμός, δημοσιότητα ή ακόμα και παράκρουση - μπορεί να περιλάμβαναν και την επιθυμία να τεκνοποιήσουν με ένα "φυλετικά καθαρό" άτομο, κάποιον με αρχαία και αμιγώς αλπική καταγωγή. […]

 

Τα πορνό της Προϊστορίας: Διαβάστε την προδημοσίευση στην Ελευθεροτυπία 31/10/2010.

Έγραψαν

Μια πρωτοποριακή, καθηλωτική έρευνα.
Publishers Weekly

Ο Τέιλορ εξετάζει αρχαιολογικά ευρήματα και ερμηνεύει το περιεχόμενό τους απαντώντας σε ερωτήματα και υποθέσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα και τις αντιλήψεις των μακρινών μας προγόνων... με στόχο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το εύρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.
Booknews

Μια ζωντανή, εμπεριστατωμένη εισαγωγή για έναν από τους λιγότερο προβεβλημένους τομείς της αρχαιολογίας. [Ο Τέιλορ] μας ψυχαγωγεί ερεθίζοντας ταυτόχρονα τη σκέψη μας... Όλα τα κεφάλαια ξεχυλίζουν από πρωτάκουστες πληροφορίες... Πού αλλού θα μπορούσε κανείς να μάθει ότι τα ούρα φοράδων που κυοφορούν θεωρούνταν κάποτε μια μορφή ορμονικής θεραπείας για τρανσέξουαλ;
Kirkus Reviews

Κάθε βιβλίο που δεν επιδίδεται απλώς σε μια ακαδημαϊκή εξέταση των συγκαλυμμένων πτυχών της προϊστορικής κοινωνίας, αλλά έχει επίσης στόχο να ψυχαγωγήσει, είναι ευπρόσδεκτο.
New Scientist

Η προϊστορία του σεξ, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται άνετα από τον απλό αναγνώστη και αυτό γιατί αν και έχει μεγάλο πλούτο εξειδικευμένων πληροφοριών που αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα επιστημών (Ιστορία, Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης), εν τούτοις είναι γραμμένο απλά, κατανοητά με γλώσσα που δεν σκαλώνει. Το βιβλίο έχει πλούσια εικονογράφηση πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων που περιγράφονται στις σελίδες του, σημαντικό στοιχείο που ζωντανεύει τον λόγο και κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το κείμενο.
Διαβάστε την παρουσίαση στο Human trafffic.

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.