Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-618-5048-64-8
σελίδες: 80
διαστάσεις: 10,5 x 20,5 εκ. εκ.
τιμή: €7,00   € 6,30 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Η φιλοσοφική λίθος
και άλλες ιστορίες

Mετάφραση Θεοδώρα Πασαχίδου

Οι ιστορίες του Άντερσεν στα δανέζικα αποκαλούνται eventyr (περιπέτειες). Τρεις περιπέτειες, λοιπόν, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Ο βασιλιάς είναι γυμνός, Ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου και Η φιλοσοφική λίθος) μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Αιώρα με τίτλο Η φιλοσοφική λίθος και άλλες ιστορίες. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με μία κατατοπιστική εισαγωγή της μεταφράστριας που μας προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, καθώς και για την επίδραση των παραμυθιών του. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ιστορίες του Δανού παραμυθά, με την πλούσια θεματογραφία τους που υπερβαίνει την ηλικία και την εθνικότητα, αφομοιώθηκαν πολιτισμικά από τις επόμενες γενιές και απηχούν πλέον τη συλλογική μας συνείδηση.
Οι ιστορίες που επιλέχθηκαν εγείρουν τα ερωτήματα: Ποιος μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα; Ποιος μπορεί να ρισκάρει χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες; Ποιος μπορεί να κυνηγήσει ένα όνειρο ακόμα κι αν κινδυνεύει να χαθεί στην προσπάθεια;
Και οι ήρωες του μεγάλου Δανού παραμυθά μάς καλούν να επιστρέψουμε στις βασικές μας αρχές, στην αλήθεια, στον αυθορμητισμό, στο θάρρος και στα υλικά των παιδικών ονείρων.

Τα παραμύθια του Άντερσεν (ο χαρακτηρισμός 'για παιδιά' αφαιρέθηκε πολύ νωρίς) έχουν αιχμαλωτίσει γενιές ολόκληρες συνδυάζοντας απλή γλώσσα, αχαλίνωτη φαντασία και βασανιστική παραδοξότητα.
― The Guardian

Έγραψαν

«Στον μυθικό, παραμυθένιο κόσμο του Άντερσεν, πουλιά, ελάφια, άλλα πλάσματα του δάσους και του αέρα, οι άνθρωποι και το πνεύμα του Θεού συνθέτουν ένα πολύχρωμο, γλυκόπικρο ψηφιδωτό όπου η αγάπη, η ελπίδα, η πίστη, οι αντιξοότητες, οι επιδιώξεις και οι ήττες αντικατοπτρίζουν την αληθινή ζωή. Ο πλούτος των ιστοριών του Άντερσεν μοιάζει ανεξάντλητος και τα βαθιά, ουσιαστικά νοήματα των φαινομενικά απλών παραμυθιών του χαράζονται ακόμα και σήμερα ανεξίτηλα στις καρδιές των αναγνωστών του, ενηλίκων και παιδιών»
Από την κριτική της Δήμητρας Σταυρίδου στην εφημερίδα Κεφαλονίτικα Νέα.

Κεφαλονίτικα Νέα, Η φιλοσοφική λίθος και άλλες ιστορίες

 

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.