Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN: 978-618-5048-76-1
σελίδες: 176
διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
τιμή: €12,00   € 10,80 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Στα χρόνια της Κιοσέμ Σουλτάν
Μια Ελληνίδα σουλτάνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 17ου αιώνα

Η Κιοσέμ Σουλτάν υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ελληνικής καταγωγής Αναστασία έφτασε σε μικρή ηλικία στο χαρέμι του σουλτάνου Αχμέντ Αʹ, έγινε η αγαπημένη του τζαριγέ και στη συνέχεια νόμιμη σύζυγος. Δυναμική, με πάθος για εξουσία, κατάφερε να διατηρήσει έναν ηγετικό ρόλο στη διοίκηση της αυτοκρατορίας, άλλοτε φανερά και άλλοτε υπογείως, κατά τη διάρκεια της βασιλείας έξι σουλτάνων.

Τον 17ο αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέμενε κραταιά, παρ’ ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της παρακμής: συνωμοσίες και ίντριγκες, δολοφονίες και αδελφοκτονίες, ανελέητος ανταγωνισμός των γυναικών του χαρεμιού και υποκινούμενες εξεγέρσεις. Στο επίκεντρο αυτού του σύμπαντος, που ξετυλίγεται στην εμπεριστατωμένη αφήγηση της Ι. Τσοκώνα, βρισκόταν η Κιοσέμ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αδίστακτη και φιλόδοξη αλλά συγχρόνως γενναιόδωρη και λαοφιλής, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της. Μια ιστορία που η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε.

 

Μια συγγραφέας ένα βιβλίο
«Η Κιοσέμ είναι ένα κομμάτι και της δικής μας ιστορίας, που καλό θα ήταν να γνωρίσουμε και να το εντάξουμε σ’ αυτήν».

Η Ιώ Τσοκώνα γράφει για την ιστορική μελέτη της με θέμα την Κιοσέμ Σουλτάν στη στήλη 'Μια συγγραφέας ένα βιβλίο' που επιμελείται η Μαρία Σφυρόερα.
«Αυτό που θεώρησα σημαντικό ήταν να γνωρίσουμε τις προσωπικότητες των ανθρώπων που βρέθηκαν στη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα από την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, για να κατανοήσουμε και τις συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα η κατάκτηση της Βαγδάτης από τον Μουράντ Δ’, γιο της Κιοσέμ, είναι μια πληροφορία που μπορεί να αντλήσει κανείς και από το διαδίκτυο, γι’ αυτό και αναφέρεται στο βιβλίο όσο το δυνατόν συντομότερα. Η συναναστροφή του όμως με τον Μπεκρή Μουσταφά παρουσιάζεται εκτενέστερα καθώς μπορεί να δώσει απάντηση στο παράδοξο να πεθαίνει από κίρρωση του ήπατος ο άνθρωπος που εφάρμοσε την πιο άγρια ποτοαπαγόρευση που επιβλήθηκε ποτέ. Με το ίδιο σκεπτικό αναπτύσσονται και οι υπόλοιπες προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην ζωή της Κιοσέμ».

 

Ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας Ιωάννης Παπαχρήστου
για το βιβλίο «Στα χρόνια της Κιοσέμ Σουλτάν»

«Προτείνω να πάρετε μαζί σας την ιστορία της Κιοσέμ στο επόμενο ταξίδι σας στην Πόλη και να επιχειρήσετε να ξετρυπώσετε κάποιες από τις γωνιές και τα μνημεία που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι της ζωής της.

Αναζητείστε τον τάφο του Αχμέντ Α΄ στο περίφημο τζαμί που διέταξε να χτιστεί, το Σουλτάναχμετ (ή Μπλε τζαμί), αφού πια θα ξέρετε τι ζήτημα προέκυψε από την ανοικοδόμηση των 6 μιναρέδων του, και περιδιαβείτε το Εγιούπ για να βρείτε την αναθηματική κρήνη που έχτισε ο σουλτάνος και φέρει το όνομά του. Πηγαίνετε μια βόλτα στην γη που δόθηκε στον εμίρη Γκουνέ από τον Μουράντ Δ΄ στην δυτική όχθη του Βοσπόρου, ένα άλλοτε ειδυλλιακό προάστειο που είναι γνωστό στις μέρες ακόμα ως Εμιργκιάν αλλά απολαύστε και μια επίσκεψη στην έπαυλη της Βαγδάτης που έχτισε ο Μουράντ στους κήπους του Τόπκαπι για να θυμίζει την νίκη του. Εντοπίστε το Ορτά τζαμί που έχτισε ο ασυναγώνιστος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν στην πλατεία Ετμεϊντανί, όπου συγκεντρώθηκαν οι γενίτσαροι το 1648 και στασίασαν ενάντια στον Ντελί Ιμπραήμ και ψάξτε καλά στην Άγια Σοφιά για να βρείτε τον τάφο του. Όταν θα περάσετε το κατώφλι της αγοράς Μισίρ (της Αιγυπτιακής) για τα μπαχάρια σας, θυμηθείτε ότι την έχτισε ο Μεχμέντ Δ΄ ο Κυνηγός.

Τέλος, προσπαθήστε να βρείτε τον τρόπο να σκαρφαλώσετε στην σκεπή του Μπουγιούκ Βαλιντέ Χαν (ή Τσακμάκτσιλαρ) που έχτισε η Κιοσέμ ανάμεσα στο Εμίνονου και την Καπαλί τσαρσί για να απολαύσετε την μοναδική θέα της Πόλης. Αν όμως σας βγάλει ποτέ ο δρόμος προς το χαρέμι του παλατιού, μην λησμονήσετε να βρείτε την κόγχη στην οποία λέγεται ότι οι γυναίκες του χαρεμιού άναβαν ένα κερί στη μνήμη της Κιοσέμ Σουλτάν, της Φεγγαροπρόσωπης, και ανάψτε ξανά το κεράκι στη μνήμη της».

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.