Αρχή>ΒΙΒΛΙΑ>ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-618-5048-84-6
σελίδες: 384
διαστάσεις: 14.5 x 20.5 εκ.
τιμή: €14,50   € 13,05 (με ΦΠΑ)
Καλάθι αγορών (0 βιβλία)
Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba

Εικαστικό εξωφύλλου: Μυρσίνη Μανέτα

Ο καθηγητής Αβραμέας εξηγεί με συγκίνηση τη γενετική σταθερότητα του Ginkgo biloba. Το ύφος του είναι επίσημο και σοβαρό, η γλώσσα του λόγια και εκλεπτυσμένη, τα χείλη και τα χέρια του τρέμουν ελαφρά. Προσπαθεί το ύφος και η γλώσσα του να αποδώσουν τη σημασία για την επιστήμη αυτού του ζωντανού απολιθώματος, αυτού του δέντρου που η μορφή του έχει παραμείνει αναλλοίωτη στους αιώνες των αιώνων...

Αυτή είναι η τελευταία παράδοση που παρακολουθεί στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο ο φοιτητής Φώτης Καραδήμος. Στη συνέχεια, κυνηγημένος από τη χουντική Ασφάλεια, φυγαδεύεται με τη βοήθεια δύο καθηγητών του στο εξωτερικό. Γρήγορα αναδεικνύεται σε λαμπρό επιστήμονα στην Ευρώπη, μέχρι που οι εκεί πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις, ο επιστημονικός του ρομαντισμός, το πάθος για την έρευνα και η εμμονή σε αξίες που φθίνουν τον αφήνουν άνεργο. Μετά από 25 χρόνια, επιστρέφει ως καθηγητής στο ελληνικό πανεπιστήμιο σε μια εποχή που το δέντρο της μεταπολίτευσης, ποτισμένο με φανατική αισιοδοξία από όλο το πολιτικό σύστημα, αρχίζει να δίνει τους πικρούς καρπούς του.

Μέσα από τη γεμάτη χιούμορ και τόλμη αφήγηση της προσωπικής και επαγγελματικής διαδρομής του ήρωα, αναδύεται απτό το πρόσωπο της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων σαράντα χρόνων. Ο βίος και η πολιτεία του πάθους και της αφέλειας σ’ έναν κόσμο που γλιστρά προς την απάθεια και τον κυνισμό. Χωρίς απαραίτητα το τέλος να είναι τόσο δυσοίωνο.

έγραψαν

― Λέτε στην αρχή του βιβλίου πως τα πρόσωπα του έργου είναι φανταστικά και τα επεισόδια επινοημένα. Γιατί δυσκολεύομαι να σας πιστέψω; ρωτάει τον Γιάννη Μανέτα η Νόρα Ράλλη

― Μάλλον επειδή έχεις ζήσει και εσύ το Πανεπιστήμιο, απάντησε ο συγγραφέας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μανέτα, συγγραφέα του μυθιστορήματος Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba (εκδ. Αιώρα), στη Νόρα Ράλλη για την Εφημερίδα των Συντακτών.

...........................................................

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται τα γεγονότα, το βίωμα, ο μύθος και η λογική συνεπαγωγή, όπου η υποκειμενικότητα παλεύει με την αντικειμενικότητα, η βεβαιότητα της σιγουριάς με την αμφισβήτηση, η παραμυθία με την αλήθεια, το άτομο με τη φύση του και το κοινωνικό του περιβάλλον. Ο συγγραφέας, Βιολόγος ο ίδιος, καθηγητής της Φυσιολογίας, μιας επιστήμης που ασχολείται με την αμφιμονοσήμαντη σχέση της δομής, της ύπαρξης και της έκφρασης στον περιβάλλοντα χώρο, γνωρίζει, πατάει στην γνώση, ελευθερώνει το συναίσθημά του και δημιουργεί.
Ζαχαρίας Σκούρας, ΔΕΒΘ 5/5/2018 - από την παρουσίαση του βιβλίου

...........................................................

Απόσπασμα κριτικής του βιβλίου από τη Διώνη Δημητριάδου στο diastixo.gr
«Η ιστορία διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον –θα της ταίριαζε σε πολλά σημεία ο χαρακτηρισμός θρίλερ– και διατρέχει τη χρονική περίοδο από τη Χούντα ως τη σημερινή εποχή σχηματίζοντας κομμάτι κομμάτι όλη την τοιχογραφία όχι μόνο του ακαδημαϊκού χώρου αλλά και των παραγόντων που εξέθρεψαν το θολό του τοπίο, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και την αναρρίχηση στα αξιώματα προσώπων με πολιτικές συνδέσεις και οικονομικές σκοπιμότητες, εστιάζοντας έτσι στον μικρόκοσμο των πανεπιστημίων, αφήνοντας όμως το τοπίο ανοικτό στην ευρύτερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση. [...] Μας δίνει λοιπόν ο Μανέτας, ομότιμος καθηγητής πλέον του πανεπιστημίου της Πάτρας, ένα μυθιστόρημα πολύ καλό στη γραφή του, μια ιστορία που με την πλοκή της, με την αγωνία της εξέλιξης αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. [...]
Τοποθετώντας (με απολύτως συνειδητή επιλογή) την ιστορία του στο χρονικό διάστημα από τα χρόνια της χουντικής δικτατορίας και φτάνοντας κοντά στη σημερινή εποχή, ξετυλίγει και το ιδεολογικό υπόβαθρο της Μεταπολίτευσης. Αυτή η πολυσήμαντη περίοδος (και στα μηνύματά της και στις καταβολές της και, κυρίως, στις επιρροές που άσκησε σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου) έχει ελάχιστα εκτιμηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις. Για όσους βρεθήκαμε τότε σε ηλικία ικανή για να βιώσουμε συνειδητά τα γεγονότα, έχει καταγραφεί η σημασία της στην προσωπική μας ζωή, έχει επίσης αναπόφευκτα επηρεαστεί η πολιτική μας τοποθέτηση – όχι τόσο ως προς την οργανική μας ενσωμάτωση σε κομματικούς σχηματισμούς όσο ως προς την αναλυτική προσέγγιση των ιδεολογιών, που είτε προέκυψαν ακμαίες στη διάρκεια αυτών των χρόνων είτε πανηγυρικά επανέκαμψαν μετά από τα χρόνια της παρανομίας. Κυρίως στον πανεπιστημιακό χώρο οι ιδεολογίες αυτές δοκιμάστηκαν (με επιτυχία ή όχι) θέτοντας ταυτόχρονα σε δοκιμασία την αντοχή τους αλλά και την ικανότητά τους να διαφυλάξουν ακέραιες τις αρχές τους. Ο Μανέτας, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι καταστάσεις ακραίες, δυσάρεστες, ανέξοδες και αδιέξοδες μέσα στα πανεπιστήμια, εστιάζει στον ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων, στην εκβιαστική τους λογική, στη συμπόρευσή τους με τους κομματικούς μηχανισμούς και στην εξυπηρέτηση των πολιτικών τους επιδιώξεων, δείχνοντας την τεράστια απόσταση από τη γνήσια επαναστατική λογική των χρόνων της Χούντας. Κατάληψη τότε, κατάληψη και τώρα. Όμως η διαφορά τεράστια».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ >>

 

Σχόλια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια.


Γράψε ένα σχόλιο
Πρέπει να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να στείλετε σχόλια.